Kennel Kimassok

Greenlanddog and Irish Wolfhound

Grønlandshunden

 

Fakta om Grønlandshund

Grønlandshunden er primitiv og har ett uvanlig klart språk, som gjør at den er lett å lese når man har lært seg forstå dem og deres kommunikasjon med oss - og den bruker hele kroppen sin.

Små valper og unghunder kan - når de uttrykker stor glede, irrettesettelse og underdanighet - slippe ett par dråper. Dette er ikke tissing, og korrigering av dette vil bare føre til forvirring og økende tendens.
Dette vil gå over av seg selv etterhvert som hunden blir trygg på hva som forventes av den og grensesetting. Jeg pleier å roe dem ned med kos, lav stemme og vise meg selv rolig og avbalansert sammen med hunden innendørs, og tillater ikke lek inne, for at det ikke skal bli ett problem.
Den er lettlært og relativt lett å gjøre husren, så lenge man lufter valpen med jevne mellomrom (annenhver time som valp) og skryter mye av den når den gjør fra seg ute.
 
 
Den er sta, og selvstendig - som den er nødt til å være for å kunne overleve under ekstreme forhold og utfordringer - men ikke vanskelig. Den er i stand til (på tur og ekspedisjoner) å lære finne egne løsninger for å komme seg fremover.
Grønlandshunden krever lite til ingen pelsstell, utenom under røytetider. Da røyter den mye i klaser, som da med fordel kan gres av med en god kam.
 
Den responderer meget godt på positiv forsterkning, dvs at man roser den svært mye nå den gjør noe riktig, og ignorerer evt bruker ett bestemt lavt NEI eller "knurrelyd" når den gjør noe galt.
 
Grønlenderen liker å gnage på ting, så tyggebein er ei god løsning. De er svært kontaktsøkende og glad i mennesker, og uttrykker det tydelig. Da ofte ved "prating" dvs den prøver ofte delta i en samtale med lyd, ikke gjøying, men med prat. Lyden kan minne om knurring om man ikke har hørt den før, men ved å se det glade kroppspråket til hunden så gjenkjenner man det lett som prating.
Grønlenderen kan ikke gjø ordentlig som en vanlig "hushund", men prater derimot mye istedet. Rasen har ikke vaktinstinkt og er ikke en vokter-rase. Det eneste de passer på er mat/matskålen sin evt beinet sitt. Så praksisen i oppdragelsen av en grønlandshund er helt enkelt: Har man kontroll på maten, så har man kontroll på hunden:0)! Den gjør alt for mat.

Grønlandshunden har ikke vaktinstinkt, likevel så er det ikke mange som frivillig går forbi en grønlandshund som står og prater bundet til trappen f eks - selv om hele kroppen beverger seg i glede, pga dens "ulveaktige" utseende.
 
Grønlandshunden graver, så det er lurt å ha en hundegård med grus eller heller og gjerde på minst 1,80m høyde.
 
Grønlenderen er ikke en rase man slipper løs uten videre (utenom mens den er valp, da er det lurt trene innkalling). De har ett sterkt jaktinstinkt, og bør ikke slippes løs i ett område med bufe. Er man derimot på snau-fjellet eller ett trygt område, bruker man skjønn i forhold til å slippe den med tanke på dyrelivet. Jeg pleier bruke ett solid snørekjørerbelte med hel-krok, rundt midjen på tur, og seler på hunden. Bare spør om dere trenger tips ang utstyr som er rimelig, solid og velegnet etterhvert. Der finns mange produsenter av tur-utstyr spesielt beregnet på polarhunder, som er både rimelig og bra. Men der er mange på markedet, så trenger dere råd, bare spør:0). 
 
Grønlandshunden elsker å jobbe dvs trekke, bære hva som helst, og den er sterk og meget utholdende. Er hunden godt trent kondisjonsmessig, så kan den gå i dagevis. Den er ikke glad i å bade, men er det varmt så kan den finne ut at en dukkert er OK. Da legger den seg gjerne i en bekk med buken i vannet, eller står å kjøler potene. Grønlendere avkjøler seg ved å kjøle poter og buk samt drikke mye.
Den er en fantastisk hund på tur, som ikke krever mer enn mat og vann underveis på tur. Og den spiser hva som helst, fersk fisket ørret gitt rund, f eks er fullkost. Ang fôring i det daglige, fungerer rasen meget godt på fersk mat, men trenger ikke det hele tiden. Skygg unna all hundemat som kan kjøpes på dagligvareforretning generelt;0). Vom & Hundemat o. l. ferskfôr-typer, som er det absolutt optimale for. Og rimelig. Er greit å ha en gammel fryser stående til å oppbevare hundemat.
 
I vekst alder forbrenner rasen utrolig mye under utvikling, og den kan til tider være vanskelig å holde vekten på. I en alder av ca 7-8 mnd er de ferdig vokst i høyden, og vil deretter utvikle seg mye i bredde og masse samt muskler.
I 2-3 års alder er den stort sett ferdig utviklet.
Grønlandshunden kommet i alle farger og tegninger og alle er godkjent etter rasestandard (utenom albino selvfølgelig). Og den forandrer ofte farge ganske mye fra den er valp til den er voksen. Den nesten sorte lille valpen, kan godt ende som lys grå som voksen. De gulbrune lille valpen kan godt ende som hvit eller enda mørkere brun som voksen. Det er utrolig artig, synes jeg:0)!
 
Psykisk sett er de svært sterke, solide hunder som tåler utrolig mye - hardhauser. Noe som også er nødvendig med tanke på dens liv og overlevelsesevne under ekstreme forhold.
De er vennlige glade hunder, som tåler en støyt rett og slett. Samtidig er de også svært smarte, og vet å mele sin egen kake, hehe. De lærer fort at ved å underkaste seg/hyle til når den vet den har gjort noe galt, så slipper den represalier, hehe.
Valper/unghunder kan faktisk simulere skade (ved å late som den halter på en fot f eks) for å slippe unna, eller hvis den har blitt litt skremt.
I glede og iver kan de hyle høyt i ekstatisk glede når de skjønner at nå skal vi på tur JUHUUU!!! Og så snart man er på vei avgårde så er det stillt og den legger i vei, med liv og lyst:0)!
 
Den er selvsikker og er klar over hvem den er, og lar seg ikke provosere lett. Den bør sosialiseres med andre hunder fra tidlig alder, med fordel. Som regel er den så selvsikker at den ignorerer andre hunder fullstendig.

Grønlandshunden er en ærlig hund som elsker å jobbe og er bygd for å jobbe. man trenger ikke lære en grønlandshund å trekke, det ligger naturlig i dens arvemateriale - vi som oppdrettere prøver bare plukke ut de beste individene:=)! De har sterke poter, og jeg bruker ikke sokker på dem - fordi de rett og slett ikke trenger det!

Dersom du respekterer hundens natur og gir den utløp for sin energi med jevne mellomrom, vil du finne at grønlandshunden er en fantastisk turkamerat som du vil få mye glede av.
 
Vel dette er litt kort fakta om rasen i det daglige.  

Fra valpene er små her hos oss, prøver vi å prege den til å bli en trygg liten tass, når den dagen kommer at den skal flytte til sitt nye hjem. Vi legger stor vekt på sosial trening fra de er helt små, så som barn i alle aldre, andre dyr, lyder og alt vi kan få til. De blir håndtert mye og er like mye inne sammen med oss (etterhvert som de blir mindre avhengig av mammaen sin) som de er ute.

Vi har ikke ofte valpekull, men når vi planlegger og får valper, gjør vi så godt vi kan for de søte små:=)! 
 
Grønlandshunden er en fascinerende rase som mang en gang har overrasket og imponert meg, og har gitt meg utrolig mye glede opp gjennom årene, men også en del "grå hår", hehe. Men gleden har vi hatt absolutt størst og mest av:0)!!!

Minimumsmål på tisper er 55 cm mankehøyde, og på hanner er mimimumsmål 60 cm mankehøyde.